Korai metszés a Vinito Borászatban

2019.02.02

A szőlészeti szezon a metszéssel kezdődik, melyet a lombhullástól rügyfakadásig kell elvégeznie minden gazdának. A metszés szakszerűsége és időzítése egyformán fontos. Ha az időjárás nem hátráltat bennünket, egy bő hónap alatt megvagyunk a művelettel. A mai napon, mivel elkezdett havazni, már befejeztük a metszést, ne áztassuk kollégáinkat a dűlőben.

Látjátok ezeket a vastag, több évtizedes korú tőkéket?

Milyen szempontok szerint történik a metszés? Ez szokta leggyakrabban érdekelni a hozzánk látogatókat, ha ez a művelet szóba kerül. A metszéssel kezdődik a termés megtervezése, a szőlő mennyiségének és minőségének alakítása. Mi nem a mennyiségre, hanem a minőségre megyünk. Nem 'hajtjuk ki a tőkét', vigyázunk a növény erőforrásaira. A levágott vesszőket szárzúzóval ledaráljuk, ami visszatáplálja a talaj erőforrását komposzt formájában.

Igyekszünk a hagyományok, a mai kor vívmányai és a tájegység sajátosságait ötvözni.

Mozzanatok sokasága, ami a palackba kerül a Vinito Borászatban, Erdőbényén.

Vinito Borászat
https://www.vinito.hu